A Hód Úszó SE a paraúszókhoz is szól

A Hód Úszó SE nagy hangsúlyt fektet az ép sportolók fejlődésére, és legalább ilyen fontosnak tartják a paraúszók foglalkoztatását is. Céljuk, hogy minél több, mozgásban, tanulásban, értelmileg akadályozott gyereknek legyen lehetősége megtanulni úszni, versenyezni szervezett keretek között, hiszen ez óriási erőt adhat nekik, mind testileg, mind lelkileg.

A Hód Úszó SE nagy hangsúlyt fektet az ép sportolók fejlődésére, és legalább ilyen fontosnak tartják a paraúszók foglalkoztatását is. Céljuk, hogy minél több, mozgásban, tanulásban, értelmileg akadályozott gyereknek legyen lehetősége megtanulni úszni, versenyezni szervezett keretek között, hiszen ez óriási erőt adhat nekik, mind testileg, mind lelkileg. A fejlődésük elősegítése érdekében felvették a kapcsolatot Becsey Jánossal, aki minden segítséget megad, hogy egy igazi paraúszó-paradicsom válhasson Vásárhelyből.

A Hód Úszó SE 2008-ban döntött úgy, hogy felkarolja a sérült gyerekeket. Nagy öröm ez, hiszen mint minden sportban, az úszásban is fontos, hogy azok a gyerekek is élvezhessék, és kiélvezhessék, akik nem tudják épként élni az életüket. Bajusz Andrea, a Hód Úszó SE edzője kifejtette, hogy a Magyar Úszó Szövetséggel nemrégen vették fel a kapcsolatot, hiszen a gyerekek oktatásán túl a versenyeket is megcélozták.

„Van már egy sportolónk, Rauch Róbert, aki a speciális olimpián 2019-ben egy bronzérmet is szerzett 100 méter gyorson. Az ő példájából kiindulva szerettük volna felkarolni a versenysportot, és felkerestük a szövetséget. Kíváncsiak voltunk, hogy milyen lehetőségek vannak, és hogy hogyan működik ez az egész rendszer. Többször volt már Vásárhelyen a Magyar Paraúszó Országos Bajnokság, és nemzetközi versenynek is adott már otthont Vásárhely, és ezeken a sikereken felbuzdulva most szeretnénk meghonosítani a paraúszást a Hód Úszó színei alatt” – mondta el az edző.

A Hódok felvették a kapcsolatot Becsey Jánossal, aki kétszeres paralimpiai bajnok, négyszeres para-világbajnok, Európa-bajnok paraúszó, úszóedző, sportdiplomata, és a paraúszó válogatott vezetőedzője. 2011 óta járnak Vásárhelyre edzőtáborozni, és idén lett volna a 4. alkalom, hogy itt rendezik meg a Magyar Paraúszó Országos Bajnokságot, ami egyben nemzetközi verseny is szokott lenni.

Becsey János elmondta, hogy tavaly kezdtek el beszélgetni arról Bajusz Andreával, hogy a Vásárhelyen is érdemes lenne elindítani a paraúszást. A sportember jelenleg a szakmai előkészítésben tud segítséget nyújtani. Megismerteti a helyi edzőkkel a rendszert, a szabályokat, és segít nekik például abban, hogy a gyerekek klasszifikálva legyenek. Az értelmileg sérült sportolókat egy orvosi csapat sorolja be különböző kategóriáka, és az adott versenyző a kategória versenyein indulhat el. Bármelyik kategóriába kerül is a versenyző, rendkívül sikeres életutat járhat be.

„Nagyon hálás vagyok a Hód Úszó SE-nek, amiért a közelmúltban megszerveztek a szülői értekezletet, ahol személyesen is elmondhattam a szülőknek a fontos tudnivalókat. Szerencsére azt láttam, hogy óriási támogatás árad a felnőttektől, és úgy látom, hogy jó alapjai vannak a vásárhelyi paraúszásnak” – fogalmazott a bajnok, aki kihangsúlyozta, hogy nagy fantáziát lát Hódmezővásárhelyben és a Hód Úszó SE-ben, és el tudja képzelni, hogy egy paraúszó-paradicsom váljon városunkból.

Fekete István, a Hód Úszó SE edzője körülbelül 2 éve kapcsolódott be az egyesület vérkeringésébe. Mikor csatlakozott a Hódokhoz, már foglalkozott autista gyerekekkel. Egy olyan intézményben testnevelőtanár, ahol ilyen, speciális diákokkal foglalkozik. Elmondta, hogy jelenleg 8-10 fő értelmileg sérült kis sportoló úszik az egyesületnél, akik minden edzésre csillogó szemekkel érkeznek.

Elárulta, hogy célként tűzték ki, hogy minél több gyereket vonjanak be az úszás adta örömökbe, hiszen az rendkívüli mértékben segíti a fejlődésüket. A gyakorlat azt mutatja, hogy jelentősen fejlődnek szociális-társas kapcsolataik, feladatkészségük, állóképességük. A változó körülményekhez való hozzászokásuk nagyban javul, emellett jobban tudnak koncentrálni, nyugodtabbak lesznek és a figyelmük is javul. Ehhez azonban óriási bizalomra van szükség a diák, és az oktató között.

A valóság azonban az, hogy több család nem engedheti meg magának, hogy edzésre járjon a gyermek. Akár anyagi, akár logisztikai problémák is fellépnek, amik orvoslásában Becsey János, és a MUSZ is segíthet a jövőben. Jó hír azonban, hogy februárban indul a Kormány azon programja, aminek a célja, és jelmondata, hogy „Minden gyermek tanuljon meg úszni!”. Ezt egy integrációs környezetben kezdik el, így lehetőség nyílhat a fogyatékkal élőket is bevonni. A program keretein belül megoldódhatnak az utazási és anyagi problémák, és remélhetőleg elég szakembert is találnak, akik főállásban tudják az értelmileg sérült sportolókat oktatni.

A Hód Úszó SE mindent megtesz, hogy Vásárhelyen minden gyerek – legyen az ép, vagy sérült – a lehető legprofibb oktatást kapja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük