Utolsó ifi szezonjára készül Ugrai Panna, és már az olimpia is ott lebeg a szemei előtt

2020-as év az úszókat sem kímélte, nagyon sok verseny maradt el, és az edzéseket is befolyásolta a koronavírus. A nehézségek ellenére azonban Ugrai Panna és edzője, Máté Hunor a legtöbbet hozták ki 2020-ból, és már gőzerővel készülnek az idei szezonra.

2020-as év az úszókat sem kímélte, nagyon sok verseny maradt el, és az edzéseket is befolyásolta a koronavírus. A nehézségek ellenére azonban Ugrai Panna és edzője, Máté Hunor a legtöbbet hozták ki 2020-ból, és már gőzerővel készülnek az idei szezonra.

Ugrai Pannát sem kerülték el a koronavírus-járvány hatásai, azonban szerencsére ő nem a saját bőrén tapasztalta a betegséget, hanem „csak” az elmaradt versenyek, és a csonka 2020-as év miatt lehet benne hiányérzet. Legnagyobb szívfájdalma, hogy elmaradt az Ifjúsági Európa-bajnokság, ami rendkívül jó tapasztalatszerzés lett volna számára. A kurta szezonból azonban így is sikerült kihoznia a legtöbbet. A legnagyobb kihívást az Ifjúsági Országos Bajnokság volt, ahol sikerült több egyéni csúcsot is úsznia.

A fővárosi Tüske Uszodában rendezett versenyen nyolc érmet nyert Panna, amelyből egy váltó érem. Majd egy hónappal később a kaposvári Felnőtt Országos Bajnokságon 200 m vegyesen lett harmadik.

„Van egy kis hiányérzetem azért 2020 után, de senkinek sem tett jót ez a karantén. Nem tudtunk úgy edzeni, mint ahogy elterveztük, de ezt el kell fogadni, és most már gőzerővel készülünk a 2021-es szezonra. Próbálom elfelejteni a ’20-as évet, és csak a ’21-es esztendőre koncentrálok” – fejtette ki Panna.

A vásárhelyi úszó pedig – a pandémiás bizonytalanság ellenére – konkrét célokkal vágott neki az új esztendőnek. Legfőbb elvárása magával szemben, hogy érmet, érmeket szerezzen az Ifi Eb-n. Azon az Eb-n, ahol utoljára indul ifjúsági kategóriában, hiszen a következő évben már a felnőttek közt fog versenyezni. A helyzet „szépsége”, hogy még semmit sem lehet tudni a kontinensviadalról; sem a helyszín , sem az időpont nem ismert.

„Ennek a sok kérdőjelnek csak lélektani jelentősége lehet, a fizikai felkészülést nem befolyásolja. Van, aki a melegebb tájakat szereti például, és van, aki az északi országokban érzi otthonosabban magát. A 2020-as Ifi Eb. Skóciában lett volna, de a hűvös, esős skót időjárás nem lopta volna be magát a szívünkbe” – mondta el Máté Hunor, Ugrai Panna edzője.

Az tréner kifejtette, hogy a legnagyobb hiányt a tapasztalatszerzés jelentette. Itthon, Magyarországon szinte minden uszodát ismernek már, ezért nagy szüksége lenne Pannának a külföldi, nemzetközi versenyekre. Egy idegen közegben, nem megszokott rendezésű versenyből nagyon sokat tud tanulni a vásárhelyi úszó, ezért abban bíznak, hogy idén már ilyen megmérettetésen is el tudnak indulni.

Arra a kérdésre, hogy mit vár el Pannától 2021-ben, azt a választ adta Hunor, hogy azt várja el minden tanítványától, hogy szeresse amit csinál. „Egy edző nem tud mit kezdeni a sportolóval, ha az nem akarja, és nem szereti azt, amit csinál. Nem szabad erőltetni, és nem úgy kell elképzelni, hogy az edző áll a medence partján és ostorral hajtja az úszót. A versenyzőnek akarni és vágyni kell a sikert. Ha van egy normális együttműködés, egy partneri viszony, akkor lehet beszélni komoly tervekről, célokról, sikerekről” – fogalmazott Hunor, aki hozzátette, hogy ő maga rendkívül motivált, és ég benne a tűz.

Szerencsére Panna is osztja Hunor nézeteit a sportolással kapcsolatban, és elárulta, hogy benne is rendkívül nagy tenni akarás van. Jelenleg a 2021-es szezonra koncentrál, de a szeme előtt már ott lebeg a 2024-es olimpia is, amire nagy vágya kijutni. Erre reális esélye is van, azonban ehhez még sokat kell dolgoznia, küzdenie. Ez nagyon fiatal versenyzőről van szó, nagyon sok ideje van még fejlődni, a Hód Úszó SE és edzője, Máté Hunor pedig mindent elkövet annak érdekében, hogy Vásárhely egy újabb olimpikonnal büszkélkedhessen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük